• Welkom bij LGV Laren (Gld) de gymvereniging voor iedereen lees meer

Historie

Het ontstaan van LGV.

 

De Larense Gymnastiek Vereniging werd op 18 november 1938 opgericht.

De grote stimulator achter de oprichting van de LGV was vooral meester Bottinga, hoofd van de Lagere School in Groot Dochteren. Leden van het eerste uur waren oa. Heintje Draayer, Dineke Schippers, Jennie Laar, Marie Tuitert, Riky Rothman, Henk ter Meulen, Hendrik  Kloosterboer, Adrie Oldenmenger, Hendrik Wansink en Hendrik Jan Tiessink.

 

De heer G.J. de Weert werd door het toenmalige bestuur aangetrokken om de lessen te verzorgen. Het klikte zeer goed tussen LGV en meneer de Weert. Hij bleef maar liefst 28 jaar lang leider bij de LGV. De lessen onderleiding van de Weert werden slechts onderbroken in een periode tijdens de oorlog. De trainingen werden toen overgenomen door Bertus Pasman en Piet Schoenmakers.

 

Met de oprichting in 1938 werd niet alleen een gymvereniging maar ook een handbalvereniging in het leven geroepen. Het onderdeel handbal ging echter uiteindelijk ter ziele. Met de voetbalvereniging de Witkampers was de LGV de enige sportvereniging in Laren. Het ledental groeide omdat sport meer in de mode kwamn uit tot 330. Dat veranderde toen in 1967 na de opening van de gymzaal aan de Molenbeek onder de veilige vleugels van de LGV de volleybalvereniging Tornado werd opgericht. Na een aantal jaren werd Tornado zelfstandig. Dat betekende toch wel een ledenverlies voor LGV. Het zelfde gebeurde nogmaals rond 1970 toen Laren een zwembad kreeg. De LGV stimuleerde de oprichting van een zwemvereniging en hield een tweetal jaren dier de super-visie over. Daarna werd de Duikelaar een zelfstandige club. Het ledenaantal van LGV heeft zich daarna gestabiliseerd.

Ook is er een afdeling jazz-gymnastiek geweest.

 

De tijd staat niet stil en ook in Laren zijn er vele nieuwe verenigingen bij gekomen. De particuliere fitnes centra vormen een bron van concurrentie.

 

Toch kunnen we nog met vele jonge leden van kleuters tot de aspiranten elke twee jaar een leuke gymuitvoering in de mooie Braninkhal laten zien.

 

LGV vervult nog steeds na 70 jaar een belangrijke rol binnen het verenigingsleven voor bewegen en sporten voor de jeugd en de oudere.